Det britiske parlament ligger i Palace of Westminster. Verdenskendt for uret Big Ben og for de højrøstede debatter i House of Commons. Rødderne går helt tilbage til rigets skabelse i 1066, hvor Normannerne overtog styringen. Det er gratis at besøge. Også er det oprindeligt dansk.

Wilhelm Erobreren, den normanske konge der vandt slaget ved Hastings tog over efter anglo-sakserne og de danske konger. Han slog sig ned i West Minster (og byggede Tower of London). Hans søn, William II, lagde fundamentet til Westminster Hall i 1097. Den var klar til brug allerede året efter. Det må have taget luften helt ud af lungerne på undersåtterne. Her boede kongen indtil hele molevitten brændt i 1512. Der blev bygget nyt, som Parlamentet overtog. Igen i 1834 var der brand – og det er det genopbyggede slot man nu kan besøge. Den ældste del af slottet, Westminster Hall, er fra 1097. Hele vejen tilbage i tiden.

Palace of Westminster er stort. 266 meter fasade mod floden, 4,8 kilometer korridorer og gange, samt mere end 1000 rum. Westminster Hall har et loft på 21 x 73 meter. Idag bruges rummet til statsbegivenheder som fx dronningens jubilæer eller til taler fra fremmede statsleder som Charles de Gaulle, Nelson Mandela, Pave benedict, Barak Obama eller Aung San Suu Kyi. Obama var den første amerikanske præsident nogensinde, som fik lov at tale her fra.

Det er her de to kamre i Det britiske parlament mødes som den lovgivende forsamling, på dansk kaldet de to Huse: Overhuset (en: House of Lords) og Underhuset (en: House of Commons)). Stedet hedder i daglig tale blot Westminster – underforstået “parlamentet”.

Det er gratis og værd at besøge House of Commons. Hvis du er heldig er der gang i debatten. Dagsorden mv. kan man finde på nettet. Man kommer gratis ind hvis der er plads. Det er kun brittiske statsborgere, som kan reservere plads. Mød tidligt op for køen kan være lang og der er et grundigt sikkerhedstjek før du kommer ind. Her skal du udfylde et adgangskort for at få adgang til tilhørernes galleri.

Der er to rækker med grønne bænke. I midten sidder ordstyren (Speaker) og foran ham sekretærerne. De har alle pudderparykker på. Til højre for speaker sidder regeringspartierne og til venstre sidder oppositionen. Der er 650 medlemmer af parlamentet, men i salen er der kun plads til 427 når det er helt proppet. De sidste må stå op. Det brittiske kongehus kommer ikke i House of Commons. Den sidste der gjorde det var Kong Charles den 1 i 1642. Tilskuerne sidder øverst overfor speaker bag tykke sikkerhedsglas, men lyden er god og der er TV billeder med tekst så man kan følge med i hvem der siger hvad.

Når dronningen vil tale til House of Commons foregår det i House of Lords. House of Commons bliver hented af “Black Rod”, som er husets og dronningens ceremonimester i huset. Når han banker på første gang bliver døren smækket i for at illustrere huset uafhængighed. Men så banker han pænt på tre gange og spørger om de vil følge med. Det gør de så.

I Lords Chamber er bænkene røde. Til højre for speaker sidder de gejstlige (biskoper mv.) og til venstre sidder de adelige. Her er også en tronstol, hvor dronningen sidder, når hun hvert år åbner parlamentet. Medlemmer af The Commons må ikke betræde gulvet i House of Lords, så de står lige inden for døren.

Det er et ceremonishow at være en del af det engelske parlament. Skal man besøge det – ja, naturligvis og tag ungerne med. Det er demokrati og debat for åbent tæppe, men indhyllet i traditioner, som snart har 1000 år på bagen.

Nærmeste undergrund: Westminister

Info: Gratis entre

Parlamentets hjemmeside

Westminster
London