Westminster Abbey er storbrittaniens mest kendt kirke. Det er her der krones. Det er her der begraves.

 

 

I det ottende århundrede lå her en kirke og den blev kendt som West Minster (det vestlige kloster) – fordi Sct Pauls kirke var kendt som East minster (Det østlige kloster). I det tiende århundrede blev kirken et kloster og en kongelig kirke. Den ældste del af paladset blev grundlagt i det 11 århundrede og blev bygget af danske Kong Knud den Store (Cnut, som britterne siger). Knud den Store var søn af Svend Tveskæg. Knud var konge af Danmark fra 1018-1035, af England fra 1016-1035 og Norge fra 1028-35. Sikke et rige. I 1035 overtog hans søn, Harald Harefod, tronen i England frem til 1040. Hans yngre halvbror, Hardeknud, var egentlig den legitime arving til England, så han invaderede England og overtog kronen da Harefod døde. Harefod var egentlig begravet i Westminster Abby, men Hardeknud var så sur at han gravede ham op igen og smed ham i en mose. Skøn familie.Der var nu ikke meget ved ham og han døde ung allerede i 1042. Hardeknuds halvbror, Edvard Bekenderen tog over og var konge indtil 1066.I 1066 overtog Harald 2. Godvinson (med danske, engelske og islandske aner) kongedømmet indtil han blev slået ihjel i slaget ved Hastings 14. oktober 1066. Hvorefter Normannerne overtog adlens plads i storbrittannien. Men nordmannerne er jo “mænd fra norden” – især danske vikinger. De havde blot lært at sig at tale fransk. I engelsk sprog findes der stadig et hverdagssprog med danske rødder og et akademisk sprog med normannske rødder. Der er næsten altid både en anglo-saksisk og en normannsk version af hvert ord for i mange år fortsatte adlen med at tale fransk med hinanden.

Tilbage til Westminster Abby. Det var Edvard Bekenderen, som byggede Westminster Abbey – kirken lige ved siden af House of Parliament. Her blev han også begravet. Wilhelm Erobreren, den normanske konge der tog over efter anglo-sakserne (og de danske konger) slog sig ned i West Minster (og byggede Tower of London). Også Wilhelm Erobreren blev kronet her. Mindst 16 royale brylluper har her været. De sidste to er de to prinser Andrew og William.

Bygningen er i sig selv interessant – men det mest dragende er nok alle de døde. De fleste er der jo på en måde endnu. Det er navne vi kender fra historiebøgerne: Geoffrey Chaucer, Isaac Newton, Charles Darwin, Tennyson, Kipling. Listen er lang – du finder alle her. Desuden en lang række mindeplader.

Nærmeste undergrund: Westminister 

Info: Det koster penge at komme ind. Men gør det – og tag ungerne med.

Westminster Abbey
20 Deans Yd
London