Tower eller Her Majesty’s Royal Palace and Fortress er en gammel borg i det centrale London på Themsens nordlige bred lige ved Tower Bridge. London Tower er et ikon for London. Tower blev grundlagt omkring 1078 af Normanneren Vilhelm Erobreren efter hans sejr i 1066 i slaget ved Hastings. Den sidste gang England blev erobret af fjender udefra.

Borgen blev bygget for at være et befæstet palads for monarken. Efterhånden blev Tower ikke mindst anvendt som fængsel og rettersted, specielt for fanger af høj rang. Tower har i tidens løb haft mange andre funktioner og er fortsat stedet, hvor Storbritanniens kronregalier opbevares. Idag er det en stor turistattraktion og i 1988 blev Tower optaget på UNESCOs Verdensarvsliste som “et typisk eksempel på normannisk militærarkitektur”. Tower er et sted alle bør have besøgt – tag ungerne med – for luften af tyk af historie, konger, guld og diamanter, bødler, fanger, tortur og sorte ravne. Her begynder storbrittanien.

Tower blev grundlagt omkring 1078 af Vilhelm Erobreren efter hans sejr i 1066. At bygge fæstninger var et centralt element i normannernes krigsførelse. Angelsakserne havde mange små fæstninger af træ, men de var svage og var ikke lette at forsvare. Derimod var normannerne stærkt optaget af at sikre erobrede områder ved at bygge fæstninger, som de kunne føle sig trygge i, hvis angelsakserne skulle gøre oprør.   Tower blev brugt som fængsel for personer af høj stand og for religiøse dissidenter. Fanger af høj stand, som i enkelte tilfælde omfattede kongelige, havde som regel ret komfortable forhold, mens de religiøse fangers forhold var kummerlige.   Den første fange, som blev indsat i Tower, var Ranulf Flambard, som var biskop af Durham. Han blev i 1100 fundet skyldig i afpresning. Ranulf havde selv været ansvarlig for dele af Towers udbygning, efter at den første arkitekt, Gundulf, flyttede tilbage til Rochester. Han blev også den første, som flygtede fra Tower, hvilket skete ved, at han fik smuglet et tov ind i cellen i en vintønde og brugte det til at klatre ned ad muren. At han som fange fik leveret vin i en tønde, viser at han på nogle måder levede udemærket i fængslet.

Blandt andre kendte fanger har været:

 • Gruffydd ap Llywelyn Fawr, walisisk prins, død under flugtforsøg i 1244
 • John Balliol, konge af Skotland (1296 til 1299).
 • David II, konge af Skotland.
 • Johan II, konge af Frankrig.
 • Henrik VI, konge af England, fra 1465, (myrdet der 21. maj 1471).
 • Margaret af Anjou, Henrik VI’s dronning, William de la Pole, fjern slægtning af Henrik VIII (i Tower 1502–1539, og dermed den, som sad der længst)
 • Elizabeth I, dronning af England (i Tower to måneder i 1554 som prinsesse)
 • John Gerard, jesuiterpræst (fanget 1594, tortureret i Tower, og flygtet derfra 4 Oktober 1597)
 • Walter Raleigh (i Tower 1603–1616, med sin kone og to børn. Skrev sin The History of the World der)
 • Niall Garbh O Domhnaill, irsk adelsmand, fra 1608 til sin død 1626.
 • Guy Fawkes, deltager i krudtsammensværgelsen (tortureret i Tower)
 • Johan Anders Jägerhorn, finlandssvensk officer knyttet til den irske uafhængighedsbevægelse (i Tower 1799–1801)
 • George Gordon, lederen af Gordonoptøjerne i 1780
 • Rudolf Hess, Hitlers stedfortræder (sidste statsfange i Tower) (1941 til 1945.) Rudolf Hess fløj til England i 1941 for at skaffe fred med England, men det ville Churchill ikke høre tale om. Han smed Hess i Tower og fra 1945 til sin død i 1987 sad Hess indespæret i Spandau fængslet i Berlin. 
 • Kraytvillingerne, gangstere (sidste fanger i Tower, nogle dage i 1952).

Formelt ophørte Tower med at være fængsel i 1820, men der har været undtagelser.

Henrettelser

Kriminelle fra de lavere klasser blev sædvanligvis henrettet ved hængning på Tyburn eller et andet rettersted i byen, mens dødsdømte af højere rang blev halshugget på Tower Hill lige uden for Tower.  Tower har også været til henrettelser og der er udgydt meget blod i Tower.

Kvinder fra lavere klasser blev hængt offentligt, men det overgik ingen kvinder af højere byrd at blive henrettet på Tower Hill, idet det foregik afskærmet inden for murene. Syv er henrettet inde i selve Tower, heraf fem kvinder. Henrettelsen fandt sted på Tower Green, og de blev derefter gravlagt i det kongelige kapel St Peter ad Vincula lige ved siden af. Enkelte adelige, som blev henrettet på Tower Hill, er ligeledes stedt til hvile i dette kapel. Retterstedet er nu afmærket med et skilt, men dets placering er ikke præcist, idet der ikke var et permanent skafot på Tower Green, og stedet for opstillingen af det midlertidige skafot varierede en del.  

De syv, som alle blev henrettet for højforræderi, var: William Hastings, 1. (baron af Hastings) (1483) Anne Boleyn (1536) Margaret Pole, 8. grevinde af Salisbury, (1541) Catherine Howard (1542) Jane Boleyn, vicomtesse Rochford, (1542) Lady Jane Grey (1554) Robert Devereux, 2. jarl af Essex, (1601)   George Plantagenet, 1. hertug af Clarence og broder til Edvard 4. af England, blev henrettet for højforræderi i Tower i februar 1478, men ikke ved halshugning.

William Shakespeares version, ifølge hvilken han blev druknet i en tønde malvasiavin, er nok ren fantasi, men hans død bar nok mere præg af at være et mord end en legal henrettelse. To andre kongelige fanger, som antages at være blevet myrdet i Tower, er prinserne i Tower, Edvard V og hans yngre bror Richard af Shrewsbury, 1. hertug af York. Ifølge Thomas Mores History of Richard III lukkede deres onkel, Richard III, de mordere ind, som kvalte dem med puder.  

Under begge verdenskrige henrettedes der spioner i Tower på en lille skydebane, som nu er fjernet. Den sidste henrettelse skete 15. august 1941, da den tyske agent Josef Jakobs blev skudt af en peleton fra Scots Guards.

Beefeaters

Blandt de ting, som Tower of London er internationalt kendt for, er Yeoman Warders, som mange bedre kender under betegnelsen “Beefeaters”. Der er 35 af dem, og lederens titel er “Chief Yeoman Warder”, mens hans næstkommanderendes titel er Yeoman Gaoler. Yeoman Warders er underlagt Constable of the Tower. De bærer til daglig en mørk blå hverdagsuniform med monarkens monogram i rødt og med røde striber. Når monarken besøger Tower, eller når Warders er på vagt under en statsceremoni, bærer de traditionelle røde uniformer med guldstriber fra Tudortiden, ret lig de uniformer, som Yeomen of the Guard bærer.

Deres oprindelige funktion var at være den britiske monarks personlige livvagter og fangevogtere. I dag har the Yeoman Wardens kun ceremonielle opgaver og fungerer stort set som turistguider. Stillingerne besættes af pensionerede officerer fra hæren og marinen, og det anses for en ære at opnå dem. Den ældste og en af de interessante ceremonier på Tower er “Ceremony of the Keys”. Det er den ceremonielle lukning af Tower for natten og har fundet sted hver aften, mere eller mindre uforandret, i 700 år. Blandt Yeoman Warders er det blevet en sport at fremvise den typiske britiske knastørre humor for turisterne, især når de skal svare på spørgsmål, som de har fået tusind gange før. Et par typiske eksempler: Da en turist spurgte, hvor folk blev halshugget, svarede vagten: “Normalt lige over skuldrene”.

Kronjuvelerne

Kronjuvelerne har været opbevaret i Tower of London siden 1303, efter at de blev stjålet fra Westminster Abbey. Det er altså ikke nogen ny tradtion. Efter kroningen af Karl 2. blev de låst inde, men publikum kunne få adgang til at se dem ved at betale en afgift til vogteren. Denne ordning sluttede imidlertid, da Thomas Blood stjal regalierne efter at have bundet og kneblet vogteren. Regalierne blev derpå opbevaret i Wakefield Tower i omtrent hundrede år, hvor de blev beskyttet af væbnede vagter. Under 2. verdenskrig blev de fjernet af sikkerhedsgrunde og opbevaret enten i hvælvingen under Sun Life Insurance Company i Montreal i Canada sammen med Bank of Englands guldreserve, i Round Tower i Windsor Castle eller i Fort Knox i USA. Windsor er det mest sandsynlige sted, eftersom regalierne ikke bør forlade riget.  I 1967 blev de flyttet til et nyt Jewel House i Tower, hvor de fortsat befinder sig. Det er ofte lange køer for at komme til at se dem, og for at kunne håndtere de mange besøgende og samtidig kunne håndhæve sikkerheden, må de besøgende stå på et rullende fortov, som fører dem langsomt forbi regalierne. Det er ikke kedeligt, så tag børnene med her. Forbered evt. turen med at se de danske kronjuveler på Rosenborg Slot. Her er sikkerheden også høj.

Spøgelser

Spøgelser findes jo ikke – og dog: Queen Anne Boleyn blev halshugget i 1536 for forræderi mod kong Henry VIII, men hun spøger stadigvæk i kapellet i St. Peter ad Vincula, hvor hun ligger begravet. Hun er blevet set gå rundt i White Tower med hovedet under armen.  

Andre spøgelser skulle være Henry VI, Lady Jane Grey, Margaret Pole og “Prinserne i Tower”. I januar 1816 var en vagtpost på vagt uden for Jewel House vidne til et uforklarligt genfærd af en bjørn, der kom imod ham, og efter sigende døde han af forskrækkelse et par dage senere.  

I oktober 1817 skete noget endnu mere uforklarligt; rørformede, glødende genfærd blev set i Jewel House af ‘Keeper of the Crown Jewels’ Edmund Lenthal Swifte. Genfærdet svævede over skulderen af hans kone, hvilket fik hende til at udbryde: “Oh, Christ! it has seized me!” (“Åh, Kristus! Det har taget mig!”)   Andre navnløse og formløse rædsler er blevet rapporteret af nattepersonalet i Tower.

 

Nærmeste undergrund: Tower HIll (tube), Tower Gateway Station (DLR) eller med båd til Tower Pier

Info:

Tower of London

Kilde: Wikipedia, besøg