National Gallery er et stort kunstmuseum i London ved Trafalgar Square. Museet har mere end 2.300 kendte malerier fra midten af det 14. århundrede til 1900. Museet blev grundlagt i 1824. Kunstsamlingen tilhører offentligheden og adgang til hovedsamlingerne er gratis. Vincent van Goghs billede af solsikkerne hører til highlights.

{youtube}8wEDTF5Ykh8{/youtube}


De unger protesterer måske mod at tage på kunstmuseum. Ærgerligt, for her går de glip af kunst i verdensklasse: Bellini, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Delacroix, Rafael, Titian, Caravaggio, Rubens, Van Dyck, Velazquez, Rembrandt, Gainsborough, Vermeer, Turner, Cezanne, Monet, Renoir, Van Gogh. Det er heldigvis gratis at besøge museet, for den store samling er overvældende. Nøjes med at være der en times tid og sug indtryk. Du kan altid komme igen. Heldigvis ligger museet smask midt i London på Trafalgar Square, så det er et sted man kan komme igen og igen. Der er ikke mange museer i verden, som kan matche denne samling. Har du den mindste nysgerrighed på kunstmuseer, så ind med dig her. Og nyd det.

Mange andre museer på samme niveau er opstået ved at vise kongelige samlinger frem. Men her er det den britiske regering, som i 1824 lagde ud med at købe 38 billeder og så gik det slag i slag. Private donationer udgør omkring to tredjedele af samlingen. Samlingen er ikke så stor som fx Louvre, men den giver et fantastisk indblik i kunsthistorien og kunstens udvikling. I dag er det ikke let for museer at vokse, for priserne på de gamle mestre er gigantiske.

Under 2. verdenskrig blev billederne evakueret for ikke at blive ramt af de tyske bomber. De kom til Wales men i 1940 overvejede man at sende dem helt til Canada. Det synes Winston Churchill var en skidt ide, så han foreslog at de blev gemt i huler, grotter eller dybe kældre. Men billedskatten måtte ikke forlade de brittiske øer. Løsningen blev en forladt mine i Manod tæt på Blaenau Ffestiniog i det nordlige Wales. Alene udtalen ville have gjort det vanskeligt for fjender at finde frem.


{youtube}4lZ6zzSDALA{/youtube}


holbein christina smallEt af de malerier, der er værd at lægge mærke til kan du se her til venstre. Det forestille Christine af Danmark, som var datter af Christian II i Danmark og Isabella af Habsburg (som var søster til den tysk-romerske kejser). Christine blev født i 1522 og da hun var 11 år gammel i 1533 blev hun gift med hertug Frans 2. Sforza af Milano, som døde i 1535. Den 13 årige prinsesse Christine var nu enke.

I England manglede kong Henrik den VIII en ny kone – så måske prinsesse Christine var noge?. Rejser var dyre og fotografiapparatet var ikke opfundet, så for at sikre sig at han ikke blev gift med et skaldet, et-benet, tandløst uhyre blev maleren Hans Holbein sendt til Brussel for at male prinsessen. Holbein nåede frem i 1538 og i tre stive timer sad Christine model i sit sorte sørgetøj.

Henrik VIII kunne lide billedet og gave det et ordentligt smækkys, men ægteskabet blev ikke til noget. Christine var ikke ked af det, for Henrik VIII havde en trist vane med at hugge hovedet af den gamle kone, når han fik lyst til en ny.

Hør bare: Henriks første kone Kathrine fødte kun piger, så efter et opgør med paven lod Henrik sig skille og stiftede den anglikanske kirke, hvor paven ikke kunne bestemme. Katarina og datteren blev smidt ud og Henrik giftede sig med Anne Boylen i 1533. Hun fødte heller ingen drenge, så hun blev halshugget i 1536. Så giftede kongen sig med Jane Seymour som fødte ham i en søn i 1537, hvorefter hun udåndede i barselssengen. Nu var det Henrik tog bestik af Christine, men han endte med at gifte sig med i 1540 med Anna af Kleve. Det blev dog straks annuleret. Så giftede Henrik sig med 19-årige Cathrine Howard, men det kostede hende hovedet allerede i 1542. Den sidste dronning Cathrine Parr kom til i 1543 og det lykkes hende at overleve kongen. Samtidig med alle dronningerne, hvoraf han fik en del henrettet førte han krig mod både Spanien og Frankrig. En flittig mand ham Henrik VIII. Moderne familiefædre lever jo slet ikke op til det.

Christine giftede sig med Hertugen af Bar, François, som efterfulgte sin far som Hertug (Duc de Lorraine) i 1544. Det holdt et år. Så var også han død. Christine var enke for anden gang som 23 årig. Tal om unge mødre. Christine var nu regent i Lorraine og hun døde først i 1590.

Henrik den VIII beholdte maleriet og nu har vi det skønne billede af den 16-årige Christine malet af Hans Holbein. Det hænger her på National Gallery. Helle Stangerup har skrevet romanen “Christine” om hende i 1985, hvis du er blevet nysgerrig efter at kende Christine lidt bedre.

Et andet billede på National Gallery forestiller muligvis en af Christines søstre. Det er et portræt malet af Jan Gossaert i 1530. Det hedder “A Young princess” og forestiller muligvis prinsesse Dorothea (1504-1547), søster til Christine. Hun blev gift med Hertug Albrecht af Preussen. Hun døde i Königsberg, der nu er russisk. 

Nærmeste undergrund: Westminister, Piccadilly, Embankment, Leicester Square, Charing Cross

Info: Gratis entre

National Gallery
Trafalgar Square
London