Man behøver ikke bruge penge for at få en oplevelse for livet, nogle misundelsværdige billeder og større viden. Her er London-guide’s 10 bud på gratis oplevelser, der er værd at sætte tid af til. London byder selvfølgelig på mange flere gratis oplevelser, som du kan læse mere om her

1. Street art – gratis kunst i Londons gader
Gå på opdagelse i Londons gader og stræder efter street art. Særligt kan en gåtur gennem området Shoreditch og Brick Lane anbefales, hvor der er streetart fra både kendte og ukendte kunstere. Flere steder i London kan man også være heldig at se Banksy’ værker. Banksy er en berømt pseudo-anonym graffiti-kunstner fra Storbritannien, hvis identitet stadig er ukendt. Se her hvor du kan spotte nogle af hans værker i London. Du kan også booke en guidet tur gennem Londons street art. Læs mere om guidet street art tour her – dog er turene ikke gratis.

2. Et must for alle Harry Potter fans
For Harry Potter fans er et besøg på King’s Cross station platform 9¾ et must. Her kan du fået taget et billede, mens du skubber din vogn med kufferter gennem til den magiske troldmandsverden. Inde på stationen ligger også en Harry Potter Shop. Selvfølelig er tryllestavene, kapperne og eliksirerne ikke gratis, men om man vil bruge penge i butikken eller ej, så er den sjov at gå igennem og se på de mange eventyrlige ting man kan købe. 

3. Oplev en verden af kunst – gratis
London byder på fantastiske kunstoplevelser og mange af de fineste kunstværker i verden, kan ses gratis på de forskellige kunstmuseer. Besøg Tate Britain og oplev kunst fra det 16. århundrede og frem til nu. Tate Modern er for folk der er interesserede i moderne kunst. På National Portrait Gallery kan man se portrætter af de mest kendte personer i britisk historie og National Gallery byder på kunst fra det 13. århundrede og frem til det 19. århundrede. Både National Portrait Gallery og National Gallery ligger på Trafalgar Square. Dog er det ikke sikkert at særudstillingerne er gratis.
Læs mere her

4. Vagtskifte ved Buckingham Palace
En klassiske London oplevelse er vagtskiftet ved Buckingham Palace. Vagtskiftet finder sted kl. 11.30 lige inden for slottets porte. Om sommeren skifter vagterne hver dag, om vinteren er det hver anden dag. Se tidspunkter og dage for vagtskiftet her

5. Gade-, loppe-, og madmarkeder
Jo vist, varerne er ikke gratis, men det er en fed oplevelse i sig selv at gå på opdagelse på markederne og se på mennesketyperne, varerne til salg, høre på gademusikanterne og dufte til streetfood. Især i weekenderne myldrer boder og mennesker frem. Blandt de mest kendte og populære markeder er Camden Market (primært tøj) og Portobello Market (primært antikviteter). Blomsterelskere bør besøge Columbia Flower Market, mens de madglade bør lægge vejen forbi Borough Market, hvor et væld af små producenter sælger deres delikatesser. Andre interessante markeder er: Old Spitalfields Marked (indendørs tøjmarked) og Brick Lane Market (eksotisk mad).

6. Bliv underholdt og klogere på museum
London har et bredt udvalg af museer som er helt gratis og mere end et enkelt besøg værd. British Museum er et af de største og vigtigste museer i verden og fortæller historien om menneskets historie og kultur. Hvis man har travlt kan det anbefales at snuppe en brochure i indgangen. Her findes et forslag til en tur rundt på museet, der leder dig forbi de vigtigste genstande på kun 1 time. På Exhibition Road i South Kensington ligger flere storslåede gratis museer som er for både børn og voksne. På Natural History Museum venter imponerende genstande som dinosaurskeletter – et hit hos de fleste børn. Et andet hit hos børnene er Science Museum. Mens Victoria & Albert Museum nok mere er for de voksne kunst- og designinteresserede. Er man til krigshistorie, holocause eller spioner, så besøg Imperial War Museum. Helt klart London-guides favorit.
Læs mere her

7. Oplev Londons mest kendte varetegn
Tate Modern, Millenium Bridge, St. Paul’s Cathedral, Big Ben og Westminster Abbey er nogle af Londons mest kendte seværdigheder, og de kan alle opleves på en kort strækning langs Themsens sydlige bred. Samtidig er turen en hyggelig og smuk gåtur, hvor man får en god fornemmelse af byen. Om vinteren stiller også julemarkeder op langs strækningen. Start evt. på Borough marked og spis dig mæt i gratis smagsprøver. Dog advares det, at maden er helt fantastisk, så man ender måske med at må punge ud for at få en hel ret.

8. Gadekunstnere og klassisk musik i Covent Garden
På pladsen omkring Covent Garden kan man hver dag opleve folk der optræder med alverdens udklædninger, imponerende mimik og dans. Inde i Covent Garden er der forskellige klassiske musikalske indslag. Så her kan man hurtigt få en halv time eller længere til at gå med at lytte til de smukke toner.

9. British Library – udforsk viden fra hele verden
British Library er Storbritanniens nationalbibliotek og med sine mere end 14 mio. Bøger, 920.000 magasin- og avistitler er det et af verdens største. Det er gratis at besøge udstillingsgallerierne og udforske bygningen. Men vær forberedt på ikke at komme særligt langt i samlingen, for selv hvis man læser blot fem af bibliotekets emner om dagen, vil det tage over 80.000 år at komme gennem hele samlingen. I bibliotekts gemmer kan du bl.a. finde Leonardo da Vinci’s notesbog og den første udgave af The Times fra 18. Marts 1788.

10. Oplev Londons grønne åndehuller
47% af byen er grønne områder. Parkerne i London består af otte kongelige parker suppleret med en række små parker rundt i byen. Londons parker har meget at byde på – også for børn med små dyrehaver, bademuligheder, legepladser og naturoplevelser. Storbyferie er også at unde sig selv tid i grønne oaser og London har masser af tilbud. Nogle af de mest anbefalelsesværdige er bl.a. Hyde Park, The Regent’s park og Primrose Hill, hvorfra man får en smuk udsigt over London skyline. Læs mere i vores park guide her