Romerne grundlagde London. Da romerne kom til de britiske øer kort efter kristi fødsel, var “London” en lille landsby i trinovanternes område. Trinovanterne var keltere. Byen regnes gerne som grundlagt af romerne ca. år 50 e.Kr., med navnet Londinium. Så i 2050 er der gilde i London. Bestil flybilletterne allerede nu. I 61 blev byen brændt ned af icenerne, men den blev hurtigt genopbygget. Den ældste del af byen lå nord for Themsen i dagens City of London. Byen blev tidligt i det 2. århundrede hovedstad for provinsen Britannien.

Efter romerne skete der ikke meget i London før vikingerne fra Danmark og Norge hærgede byen fra og med 800-tallet. I 846-848 var London under vikingernes kontrol. Den sidste invasion fandt sted i 1066, da Vilhelm Erobreren vandt slaget ved Hastings og overtog magten. Et interessant slag, for normannerne der kom fra Frankrig var oprindeligt danske vikinger. Dem de slog var anglo-saksere – altså oprindeligt fra sachsen og Schleswig-Holstein. Så i realiteten var det danske vikinger, der vandt over stammer, som blandt andet havde sønderjyske rødder.

Så, med andre ord, romerne grundlagde Rom – men det var danskere, som havde styringen for 1.000 år siden. Vikingerne har været nogen f……s karle.
 
I 1078 blev Tower of London påbegyndt. I 1100-tallet blev Westminster sæde for regeringen og senere for parlamentet. Tower of London er Englands bedst bevarede middelalderfæstning. Den centrale del af fæstningen, The White Tower, stod færdig i 1097. The White Tower har op gennem årene været kongebolig, fængsel, våbenlager og opbevaringssted for kronjuvelerne. Det hele kan besøges den dag idag.

Middelalderen bragte forskellige udlykker med sig. I 1665 blev byen ramt af pest og 70.000 mennesker døde. Året efter ramte den store bybrand London og kun en femtedel af byen stod tilbage og over 13.000 huse og 84 kirker var brændt ned.
 
I slutningen af 1800-tallet var London verdens største by, som center for Det Britiske Imperium var den verdens ledende handels-, industri-, finans- og havneby. Med deres flåde og nysgerrighed lykkes det britterne at underlægge sig så stor en del af verden, at solen faktisk aldrig gik ned over riget. Måske vikinge-anerne der her drev dem. Ihvertfald betød det at en anselig del af verdens rigdom passerede gennem London og det gjorde den til verdens hovedstad. 
 
Gennem det 19. og den tidlige halvdel af det 20. århundrede havde londonerne anvendt kul til opvarmning, hvilket gav megen røg. Kombineret med klimatiske forhold forårsagede det en karakteristisk smog, og London var kendt for sin typiske “London-tåge”, også kendt som “ærtesuppen” eller “Smoggen”. Af den grund blev London nogle gange kaldt “The Smoke” (Røgen). I 1952 kulminerede problemerne i, hvad der blev kaldt den store smogkatastrofe, der varede i fem dage og dræbte over 4.000 mennesker. Når sigtbarheden var nede på få meter eller centimeter på gaden var det afgørende at børn holdt deres forældre i hånden på gaden. Ellers forsvandt børnene simpelthen. Af den grund blev “ren luft-loven” (Clean Air Act) vedtaget med krav om, at der blev oprettet røgfrie områder, hvor udelukkende “røgfrit” brændsel blev anvendt (på den tid brugte de fleste husholdninger åben ild); loven var effektiv, om end øgenavnet The Smoke stadig anvendes sarkastisk om byen.
 
Under 2. verdenskrig blev London hårdt ramt af tysk bombning. Store områder blev lagt i grus; både industri, offentlige bygninger og boligområder blev ramt under Blitzen, da London og andre britiske byer blev bombet 57 nætter i træk. Med skiftende intensitet varede bomberaidene helt til krigens slutfase. De har bidraget meget til at forme dagens London. Tæt befolkede slumområder i det østlige London blev hårdt ramt, og mange af de evakuerede, som havde mistet alt, fik nye hjem i offentlige boligområder i forstæderne. På docklands museum er der en utroligt spændende udstilling om the docklands – både om områdets betydning som havn og om de forfærdelige bombninger. Ligesom tyske byer og mange andre europæiske byer dukker der store områder med utrolig grim og kedsommelig arkitektur. Forklaringen er ofte genopbygningerne efter krigen, som skulle gå hurtigt. Det blev det ikke kønt af.
 
I 1965 blev byens område kraftig udvidet, ved at Greater London, som både er grevskab og region, blev oprettet. Størstedelen af Middlesex og dele af Essex og Surrey blev da inkluderet i byen.
 


Kilde: Wikipedia – læs meget mere om Londons historie her.